Aktuális képek a templom építéséről:

 

      

    

     

 

 

Beszámoló a gyülekezeti központunk építésének állásáról

 (Hamarosan frissül!)

Befejező fázisában a parókia építése


A szerződésben vállalt határidőre elkészül a kétlakásos parókia épület kivitelezése, ezzel megteremti annak a lehetőségét, hogy a két lelkész család beköltözhessen. A parókia tervezetten augusztus 6-ra készül el, ezt követően lehet elindítani a használatba vételi eljárást és a költözést, amely a telek felső részén folyó templom építése miatt nem lesz egyszerű feladat. Éppen ezen okok miatt a lakások megközelítése sem történhet az építési területen áthaladva. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a Szabadság u 69 sz. alatti szomszédainkkal, hogy tegyék lehetővé, engedjék meg az átjárást a telkükön, a parókia megközelítése céljából.
A beköltözéshez a két lakásba be kell szerezni a szükséges konyhabútorokat, amelyet nem a kivitelező biztosit, hanem a gyülekezetnek kell külön megfinanszírozni. Ezek azok a tételek, amelyek már túl mutatnak a rendelkezésünkre álló pénzügyi forrásainkon, éppen ezért szükséges, hogy felkérjük a gyülekezetünk tagjait, hogy adományaikkal támogassák az építkezésünket ismételten.


Az épülő parókia és templom jellemzői:
A gyülekezeti központ zártsorúan beépített fő tömege az utcára nyílik, minél közelebb az érkezőkhöz, az érdeklődőkhöz, ezzel is erősítve az evangelizálás lehetőségét. A templom és a parókia épülete között található udvar szolgálja a gyülekezet szabadtéri programjait.
A parókia épülete a telek hosszanti tengelyével párhuzamosan, szabadon álló beépítésre jellemző módon helyezkedik el.
Az építészeti koncepció, a külső megformálás megfogalmazásakor szándékunk egy olyan épületegyüttes megalkotása volt, amely református gyökereinkhez kapcsolódva, azokat modern módon újraértelmezve jelenítse meg.


A hagyományőrző, funkcionális épülettömeg kialakítása és az anyagválasztás során is igyekeztünk szem előtt tartani a református egyház múltja és jelene mellett, jövőjét is. Egyszerű, geometrikus formákból felépülő hosszanti tömegből, csupán a fő szakrális tér, a templomtér, és a torony emelkedik ki.
Az épülettömeg kialakítása során fontos szempont volt a kifelé nyitás – evangelizácó - és a befelé fordulás – belső kapcsolatok erősítése- kettősségének egyensúlya. Ezt az elképzelést segítik a flexibilis, összenyitható terek és a belső zárt udvar elhelyezése, amelyet körbeölel az épület. Az átrium udvar gondoskodik a közösségi terek bevilágításáról.
Anyagaiban, felületeiben reflektál a szinte a szomszédban lévő evangélikus templomra, fehérre festett tégla homlokzata csupán színében térne el társáétól. A tervezett templomtorony magassága nem haladja meg az evangélikus templom tornyát, magassága ugyanaz, ezzel is tiszteletben tartva és erősítve a két felekezet ilyen közeli egymás mellett élését.


A fehér falak kiegészítéseként megjelenik a világos színű fedés, amely egységessé nemesíti a látványt.
Az épület közösségi és szakrális jellegét próbáltuk a lehető legfinomabban, de mégis határozottan érzékeltetni. A templom utcai homlokzatán teljes mértékben a külvilágra nyit. Az emeleten a gyülekezet alapigéjére utaló, stilizált szőlőtő minta alapján áttört fémburkolatot terveztünk, amely a templom tornyára is felfut. A fémburkolat a gyülekezeti terem előtti szakaszon nyitható, kihajtogatható. A torony csúcsán a református templomok jellegzetes dísszel, a Betlehemben született megváltó Jézus Krisztusra mutató csillag ékeskedik.
Az egységes megjelenés érdekében a két épület azonos homlokzati megjelenést kap. Az épület valamennyi homlokzata – beleértve a magastetőket is – átszellőztetett, burkolt felülettel készül. A földszint és az emelet teljes egésze átszellőztetett téglaburkolatú. A burkolat tervezett anyaga Barabás Téglakő, vagy bontott tégla 6 cm magas, kettős kötésben rakva. A falazat teli fugával készül. A telifugázott burkolat-felület fehér színű, mosható betonfestést kap. A földszinti teraszajtók között a beton pillérek hőszigeteléssel és a feles tégla faburkolattal készülnek. A nyílászáróknál a téglaburkolat befordul. A nyílások fölött a téglaburkolatot a tartószerkezeti terv szerinti acélszerkezet hordja, ennek alsó lezárása (a nyílászáró fölött) fehérre festett acéllemez.
A templomtér és a parókia tetőszerkezete kettős állókorcos fémlemezfedést kap. A téglaburkolatos falakba épített nyílászárók teljes kerületen beforduló tégla burkolatot kapnak, alsó könyöklő-bádogozással, ill. a felső keret védő párkánnyal, melyek a többi bádogos szerkezettel azonos galambszürke színű cinkötvözetű horganylemezből készülnek.


Az emeleti közlekedő ablakai előtt függőleges fa lamellákból álló árnyékoló keretek készülnek. A fa elemek időjárás- és UV védelme érdekében a gyártó által előírt bevonatrendszer alkalmazandó. A faszerkezetek, illetve a nyílászáró szerkezetek tölgy színűek.
Az épület utcai, illetve udvari homlokzatán perforált, fehér színű alumínium táblákból álló egyedi árnyékoló szerkezetet tervezünk. Az árnyékoló elemek az utcai oldalon harmonikaszerűen kinyithatók az emeleti gyülekezeti terem előtti sávban. A torony burkolata teljesen nyitott, itt a madarak, illetve a kártevők bejutása ellen sűrű háló védelmet tervezünk. Az udvari oldalon fix perforált elemeket helyezünk el. A lyukasztás szőlőindamotívuma perforációs eljárással, egyedileg készül.
A parókia épületének építésével párhuzamosan, de időben eltolva zajlik a központi épület kivitelezése is, jelenleg a pinceszínt földmunkáit és az alaptest előkészítését végzi a vállalkozó.

Budaörs, 2020. 07. 26. Varga András gondnok

 

Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz,
hanem csak Isten, aki a növekedést adja.
1.Kor.3.7.

A weboldalon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. Amennyiben folytatja a böngészést az oldalainkon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a cookie-k fogadása ellen.