Aktuális képek a templom építéséről:

          

      

     

 Beszámoló a gyülekezeti központunk építésének állásáról

Októberre tolódik a lelkészeink beköltözése

Előző tájékoztatónkban még annak örültünk, hogy a parókia időre elkészül, és augusztus második felére beköltözhetnek a lelkészeink. Sajnos ez nem így alakult, így - hála az átmeneti helyzetben lakást biztosító gyülekezeti testvéreinknek - maradnak ott, élvezve a vendéglátóik szeretetét.


A beköltözés elmaradásának legfőbb okaként a közművek rendelkezésre nem állása jelölhető meg elsősorban. A közmű szolgáltatási igényt tavasszal jelentettük be az elektromos műveknél az áramellátás tekintetében, azonban a kialakult járvány helyzetben hónapokig nem kezelték a benyújtott dokumentumokat. Bizonyára mi is lehettünk volna előbbre látók, de így utólag ez már nem orvosolható. Ezt a helyzetet látva a kivitelező, némileg csúszott a készültséggel, illetve a konyhabútorok beszerzését is csak szeptemberben tudtuk elindítani.
Ezek tanulságait levonva, reméljük, a központi épülettel nem lesznek hasonló problémáink.


Jelenleg tehát a konyhabútorokra várunk és a helyiségek lámpatesteire, ha ezek meg lesznek, indulhat a költözés. Itt kell megjegyezzük, hogy ezek a tárgyak nem szerepeltek a vállalkozó szállítási terjedelmében, így ezeket nekünk kell finanszírozni, annak tudatában, hogy erre az anyagi forrásaink hiányoznak, tehát erre a célra további adományra lesz szükségünk, lehetőleg belső gyülekezeti forrásra.


Az előzőek tükrében, vajon mi várható a templomot is magába ölelő gyülekezeti központ megépülésével kapcsolatban? Könnyen kijelenthetnénk, hogy még nincs késésben a kivitelező, így a jövő év húsvéti átadás a terveknek megfelelően megtörténhet, de az időpont távolsága könnyelművé tehet bennünket, ezért kellő gondossággal és odafigyeléssel követjük az építkezés előrehaladását.


Tájékoztatni szeretnénk a testvéreket egy, a Szabadság u. 73. sz. alatt lakó szomszédjainkkal kialakult problémáról, amely elsősorban a főépület előrehaladását akadályozta, de áttételesen hatott a parókia építésére is.
A probléma abból eredt, hogy a telkünkön korábban lévő épület 73. sz. felőli homlokzata nem az oldalhatárra, hanem beljebb épült, ezért a 73. számú hátsó lakóházakhoz (3 család lakik nem közvetlenül az utcafronton) a bejutás a mi telkünk egy részét is igénybe véve, egy 3 méternél is szélesebb közlekedő sávban volt lehetséges. Ez nem egy bejegyzett szolgalmi út volt, hanem a szokásjog alapján vették igénybe hosszú éveken át.


A tervek az építési előírásoknak megfelelően készültek, amelyek kötelezővé tették az új épület oly módon történő tervezését, hogy az az oldalhatárra essen. Ennek következtében a korábban rendelkezésre álló behajtósáv a főépületünk vonalában keskenyebb lesz, a legszűkebb részen csak 260 cm szélességű. Gyorsan meg kell jegyezzük, hogy a parókiánkhoz történő bejutáshoz is ugyanilyen szélességű út fog rendelkezésünkre állni. A kialakult helyzetet az érintett szomszédjaink nem tudták elfogadni, ők azt kérték, hogy a telkünk kárára (a megtervezett épület módosításával) biztosítsuk számukra a 3 méter körüli közlekedő sávot, bármennyire is van elfogadott építési engedélyünk. Egy végeláthatatlan vitának, szélső esetben egy hosszúra nyúló pereskedésnek néztünk elébe, ezért megnyugtató mind két fél részére, hogy békés úton, egy aláírt megállapodás keretében sikerült kezelni a helyzetet.
A megállapodás lényege, hogy a kialakult állapotért - a békés egymás mellett élés alapelvét szem előtt tartva - a gyülekezetünk a tőle telhető módon igyekszik más eszközökkel komfortosabbá tenni a bejutást, ezért született egy kompenzációs lista, amelyek megvalósítását és anyagi fedezetét a gyülekezetünk biztosítja.


Tehát minden akadály elhárult a kivitelező előtt, így nagy erőkkel folytathatja a megkezdett építkezést, és tervei szerint október végére a főszerkezeti elemek megépülnek.
Továbbra is kérjük és várjuk gyülekezetünk erkölcsi és anyagi támogatását, hogy álmaink szép gyülekezeti központja a terveink szerint megvalósulhasson.

Budaörs, 2020. 09. 27. Varga András gondnok

 

Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz,
hanem csak Isten, aki a növekedést adja.
1.Kor.3.7.

A weboldalon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. Amennyiben folytatja a böngészést az oldalainkon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a cookie-k fogadása ellen.