Aktuális képek a templom építéséről

          

 

              

 

Beszámoló a gyülekezeti központunk építésének állásáról

Tovább épül a templom, marad karanténban a gyülekezet

A templomunk építéséről készült előző tájékoztató levelemben sokat kitértem az akkori pandémiás helyzetre, amely húsvéthoz közeledve is meghatározza a mindennapi életünket. Sajnos azóta a vírus helyzet nem javult, sőt a jelenlegi 3. hullám még agresszívabban jelentkezik, ennek köszönhetően a gyülekezeti alkalmaink ismételten csak a közösségi médiumok felhasználásával érhetők el. Hálásak lehetünk azért, hogy az építkezést a COVID nem hátráltatta érdemben, és csak reménykedhetünk abban, hogy a lelki templomunk építését sem befolyásolta nagy mértékben az elmúlt időszak közösségi alkalmaink viszontagságos megtartása és megélése.


Bennem nagyban él az a remény, hogy mikor a templomunkat használatba vehetjük, addigra a vírushelyzet is jelentősen visszaszorul, és visszatérhetünk a megszokott gyülekezeti rendünkhöz az új környezetben. Ehhez kérem én a mi Urunk segítségét, hogy szabadítson ki bennünket a vírus fogságából – imádkozzunk ezért valamennyien!


De vajon mikorra tehető az az időpont, amikor az új gyülekezeti központunk elkészül és beköltözhetünk, belakhatjuk az egyes helyiségeit?
Teljes bizonyossággal nem tudom ezt megválaszolni, de azt tudom, hogy a kivitelezővel a módosított szerződésünk azt tartalmazza, hogy 2021. május 31-re át kell adni a teljes épületegyüttest.
Ha a megjelölt dátummal kapcsolatosan némi aggodalmat tükröznek a szavaim, az annak köszönhető, hogy látva azt a nagy épületet, amely magába foglalja a templomunk mellett a lelkészi hivatalt és a sok gyülekezeti helyiséget, bizony sok kéznek kell még ott dolgozni, hogy ez elkészüljön.


Beszámolóm megírása előtt a mai nap megnéztem az előrehaladást, és, így alakult ki bennem az a kép, az említett sok munkáról, figyelembe véve, hogy még belül hátravan nagyon sok négyzetméter burkolati munka, vakolás, felületkezelés, festés és gépészeti rendszerek kiépítése szerelvényezése.
Kívül el kell készíteni a tornyot, fel kell szerelni a perforált homlokzati alu burkolatot, a térburkolatot, kerítést stb, stb..csak, hogy a legfontosabbakat kiemeljem.
Természetesen a kivitelezőt köti a szerződés teljesítése, illetve motiválja az abban rögzített kötbér-fenyegetettség.


Az, amiben az építési bizottságnak és a presbitériumunknak közre kell működni, az nem más, mint a belső tereink otthonossá, templomossá alakítása. Ez alatt azt kell érteni, hogy a megtervezett burkolati anyagok mellett ki kell alakítani azt a miliőt, amely a Szőlősgazda házához szakrálisan -és református kultúránkat is figyelembe véve- méltó. Ehhez a feladathoz külső segítséget, mégpedig belsőépítészt hívunk segítségül.


Másik fontos kérdésben is állást foglat a presbitériumunk, amikor úgy döntött, hogy a meglévő elektromos orgonával indulunk, de építészetileg úgy alakítjuk ki a karzatot, hogy ott egy kisebb hagyományos sípos orgona beépíthető legyen. Ehhez hozzátartozik, hogy egy gyülekezeti testvérünk egy nagyobb összeget ajánlott fel egy új orgona beszerzésére. Ez az összeg egy igen modern elektromos orgona beépítését tette volna lehetővé, de aztán hosszas értekezés után a presbitérium megkérte az adományozót, hogy az általa rendelkezésünkre bocsátott összeg lehessen egy orgona alapnak a része, amely további adományokkal révbe érhet és megépülhet a sípos orgona. Ennek a részleteiről későbbiekben adunk tájékoztatót, most azt érdemes megemlíteni, hogy egy ilyen elképzelt orgona 30-50 millió forint körüli áron szerezhető be. Arról is kell beszéljünk, hogy még az építkezés utolsó számlájának sincs meg a fedezete, erre a célra is várjuk a testvérek adományait.

Most is igaz, ahogy az előző levelemet zártam, amely így hangzott:
Visszatérve a beszámolóm címére azt kérem Urunktól, hogy a fizikai karantén minél előbb szűnjön meg, ezzel együtt a lelki bezárkózásból pedig szabaduljunk fel és épüljön, erősödjön a lelki templomunk!

Ezzel a reménységgel zárom a tájékoztatóm és egyben kívánok mindenkinek áldott húsvéti ünnepet!

Budaörs, 2021. 03. 24.

Varga András

gondnok

A weboldalon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. Amennyiben folytatja a böngészést az oldalainkon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a cookie-k fogadása ellen.