Református hitünk a lutheri reformáció, főleg Kálvin János tanításai alapján formálódott és legjobban talán a Heidelbergi Káté, 129 kérdés-felelete, a II Helvét Hitvallás 30 fejezete, valamint a többi keresztyén egyházzal közös "Apostoli Hitvallás" írja le.

 Jelmondataink:

 

presbszov 

Sola Scriptura /Egyedül a Szentirás
Csak a Szentírásban foglalt kijelentéseket fogadjuk el tekintélyként, életünk zsinór-mértékeként. Ezzel elhatároljuk magunkat minden olyan felfogástól, amely a hagyományokat, az egyházi tanítást vagy bármi mást a Szentírás mellé helyez.

Sola Fide /Egyedül hit által
A hitvallásunk azt tanítja, hogy nem elég a jócselekedet, hanem csak Krisztus érdeméért és az ebben való hit által üdvözülhetünk.

Sola Gratia /Egyedül kegyelemből
A reformátusok hiszik, hogy az üdvösség nem emberi teljesítménytől, hanem Isten kegyelmétől függ. Valljuk, hogy Isten minket egyedül Krisztus kereszthaláláért mentett fel a halálos ítélet alól ,ezt semmivel sem tudjuk kiérdemelni, mert ezt kegyelemből kapjuk ajándékként.

Solus Christus /Egyedül Jézus Krisztus által
A reformált hit vallja, hogy a szentek tisztelete nem a Biblia szerint való, és egyedüli közbenjáró csak Krisztus lehet.

Soli Deo Gloria /Egyedül Istené a dicsőség
Ez a jelmondat, amely leginkább a református reformáció sajátja, azt hangsúlyozza, hogy az emberi élet célja a földön egyedül Isten dicsőségének szolgálata.

   

Források:
http://honlap.parokia.hu/lap/f-e-n-y-s-u-g-a-r/ujsag/cikk/mutat/5193/
http://reformatus.hu/mutat/hitvallasi-kiskate/
http://reformatus.hu/egyhazunk/mutat/6218/

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lvinizmus

http://www.presbiterkepzes.hu/

A weboldalon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. Amennyiben folytatja a böngészést az oldalainkon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a cookie-k fogadása ellen.